Windows

Windows    Andere onderw.    Didactisch    OpenOffice    Leerlingen    Takenpakket    Hotpotatoes

Hier vindt u allerhande zaken rond  Windows-programma's.  De meest gangbare info staat hier niet.  Het zijn meer de zaken die ik ooit heb gelezen, maar niet altijd nodig heb. 

Windows algemeen  

bulletBij foutmelding dat een dll-bestand of wat ontbreekt, steek de windows cd-rom in en ga naar start uitvoeren en schrijf dan SFC.EXE.   (scannen naar gewijzigde bestanden)  Dit hulpprogramma scant alle windowsbestanden.  Overschreven bestanden kunnen dan vervangen worden door de originele.
bulletBestanden die overschreven werden door een andere taalversie kan je herstellen door start/uitvoeren en typ dan VCMUI.EXE.  Met herstel bestanden worden de oorspronkelijke bestanden hersteld.  Zeker maandelijks uitvoeren.

Windows 98

bulletSnel vensters sluiten : Windows + M

Office

bulletAls je een powerpointpresentatie vanzelf wil laten starten, kies dan bij opslaan als, powerpoint-voorstelling.  Je bestand krijgt dan de extensie .pps in plaats van .ppt.

Word

bulletTekstboekjes zelf afdrukken : klik op bestand, pagina-instelling.  Bij de tab marges kies bij meerdere pagina's voor katern.  Bij het afdrukken klik je op bestand, afdrukken en vink handmatig dubbelzijdig aan.  Na printen het stapeltje in ÚÚn beweging omdraaien en in de lade leggen.
bulletInitiaal maken om te beginnen : selecteer de alinea, opmaak, initiaal.
bulletTekst dubbel onderlijnen : Shift + Ctrl + D.  Bij Ctrl + D krijg je lettermenu.

Excel

Publisher

Frontpage

bulletOm foto's genomen met een digitale camera op Frontpage te plaatsen, is het nodig dat de bestandsgrootte zo klein mogelijk is.  Een gratis programma om dit te doen is IrFranView.  Klik op Image en ga naar resize.  Bij het bewerken is een hoogte (height) van 500  pixels meer dan voldoende en de resolutie moet op 72 dpi gezet worden.  Je kan ook kiezen voor Gif of Jpeg.

Internet Explorer

bulletAutoaanvullen kan je uitschakelen bij extra, internet-opties, inhoud en autoaanvullen onder de rubriek Persoonlijke gegevens.
bulletDownloaden verbieden van bestanden : tools - internet opties - beveiliging.  Kies dan Custom level.  Dan download font en files download op disable zetten.

Uiteraard is Windows niet het enige bestaande en gebruikte besturingssysteem. Grote bedrijfscomputers draaien wel eens onder UNIX.
Voor de computerfreaks is er een zelf aan te passen besturingssysteem gratis verkrijgbaar ter concurrentie van Microsoft Windows. Het draagt de naam LINUX en is herkenbaar aan de pinguin.  Linux is de basiscode die vrijgegeven werd.  Uit deze code zijn een aantal pakketten ontwikkeld, o.a. FreeBSD, Red Hat, Suze, Debian,...  Meer info en downloads op www.linuxiso.orgDit door Linus Torvalds ontwikkelde besturingssysteem steunt op UNIX (ook een besturingssysteem) maar tracht een Windows-look te krijgen.
Vˇˇr 1995 draaiden heel wat computers op het besturingssysteem MS-DOS (MicroSoft - Disk Operating System). In de huidige Windowsversie zit dit systeem nog steeds verborgen op de achtergrond. Ervaren gebruikers grijpen nog wel eens terug naar dit besturingssysteem om handmatig problemen op te lossen.  In basisschool De Ark wordt er als server gebruik gemaakt van Typhon, serversoftware geschreven in Linux.  Meer info op deze site.

Home     ICT-co÷rdinatoren     Leerlingen